Ammatinvalinta ja uraohjaus

Kenelle uraohjaus on tarkoitettu?

Ulkopuolisen henkilön kanssa keskustelu selkeyttää usein ajatuksia; näin on myös ammatin ja työuran ollessa kyseessä. Uraohjaus on TE-palvelujen valtakunnallinen maksuton palvelu, jossa voit saada psykologin ohjausta ammatinvalintaa ja uramuutoksia pohtiessasi. Psykologi soittaa sinulle ennalta sovittuna puhelinaikana. Jos haluat video-ohjauksen, saat tarvittavan linkin ohjeineen sähköpostiisi 1-2 päivää ennen sovittua aikaa. Voit keskustella luottamuksellisesti saman psykologin kanssa useampia kertoja.

Mitä ammatinvalinnanohjaus on?

  • Ammatinvalinnanohjaus on pääasiallisesti keskustelua: tulet kuulluksi ja asioihisi paneudutaan
  • Ohjauksen tavoitteena on tukea ja auttaa sinua tulevaisuutesi ratkaisujen tekemisessä
  • Yksittäinen ohjauskeskustelu on noin tunnin mittainen, kertoja on tavallisesti useampia
  • Ohjaukseen voi sisältyä myös mm. kotitehtäviä, testejä ja työ- ja koulutuskokeiluja

Keskustelusta uraohjauspsykologin kanssa saa hyötyä esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Olet palaamassa takaisin työelämään poissaolon jälkeen
  • Sinun on vaikea työllistyä nykyisellä koulutuksellasi
  • Pohdit koulutuksesi täydentämistä tai uudelleenkouluttautumista uudelle alalle

Uraohjauksessa saat yksilöllistä ja luottamuksellista psykologipalvelua työuran eri muutostilanteissa. Lähtökohtana ovat juuri sinun omat toiveesi, tavoitteesi, edellytyksesi ja eri työalojen tarjoamat mahdollisuudet. Aluksi psykologi haastattelee sinua. Hän ei kuitenkaan tee ratkaisuja puolestasi tai anna sinulle listaa sopivista ammateista, vaan auttaa sinua miettimään vaihtoehtoja ja ratkaisuja itse. Alkuhaastattelun jälkeen pohditaan erilaisia näkökulmia jokaisen omaan tilanteeseen.

Tarvittaessa psykologin ohjaus sisältää välitehtäviä, joiden avulla jäsennetään omia vahvuuksia, kiinnostuksen kohteita, tavoitteita ja persoonallisuuden piirteitä. Uraohjausprosessin kesto vaihtelee tarpeen mukaan. Usein jo yksi keskustelu auttaa eteenpäin, joskus taas sovitaan useampia ohjauskeskusteluja.

Ammatinvalinta- ja uraohjauspsykologi on tavattavissa ajanvarauksella myös TE-toimiston asiointipisteissä. Helpoiten voit ilmoittautua mukaan täyttämällä ilmoittautumislomakkeen, jonka jälkeen ammatinvalinnanohjaajamme on sinuun yhteydessä viiden arkipäivän sisällä 0295-alkuisesta numerosta. Asiointipisteiden yhteystiedot löydät TE-palvelujen verkkosivuilta. Tähän on lisäksi mahdollisuus kunnissa, joissa on Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen ylläpitämä Virtu-piste.

Halutessasi voit jättää yhteydenottopyynnön sähköpostilla Lapin TE-toimistoon osoitteeseen avo.lappi(at)te-toimisto.fi otsikolla “Yhteydenottopyyntö.”